COOR Virovitica

Projekt Shema školskog voća i povrća u našem Centru!

Aktivnosti   |   M.B.  |  01.06.2017.
Projekt Shema školskog voća i povrća u našem Centru!

Temeljem Nacionalne strategije za provedbu Sheme školskog voća i povrća u četvrtak 1. lipnja 2017. u našem su se Centru održali satovi kušanja voća i povrća.

Svrha ove aktivnosti je edukacija djece o prepoznavanju i razlikovanju sorata voća (jagoda) prema izgledu (veličina, oblik i boja), kakvoći (čvrstoća, tekstura, sočnost) i okusu (odnos šećer i kiselina, aroma i punoća okusa). Satove kušanja voća proveo je zaposlenik Savjetodavne službe iz Pitomače g. Marijan Lincmajer. U kušanju su sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda te odgojno-obrazovne skupine OOS6 i OOS7.

Cilj ovog projekta je oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te omogućio školskoj djeci dodatni obrok svježeg voća ili povrća. Na razini cijele države, oko 1.200 škola diljem Republike Hrvatske, razno voće i povrće se nudi kao zaseban obrok, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu. 

Provedbu projekta određuje Pravilnik o provedbi Sheme školskog voća i povrća (NN br. 40/2016.) kojeg je donijelo nadležno ministarstvo poljoprivrede. Ciljna su skupina učenici od 1. do 8. r. OŠ na području RH, ali i drugi učenici u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, koje se nalaze u evidenciji nadležnog ministarstva. Razdoblje provedbe je period koji obuhvaća dvije kalendarske godine, a počinje 1. kolovoza 2016. i završava 31. srpnja 2017. godine.