COOR Virovitica

Svjetski dan jabuka obilježili smo i u našoj školi!

Aktivnosti   |   20.10.2017.
Svjetski dan jabuka obilježili smo i u našoj školi!

Učenici, učitelji, pomoćnici u nastavi su u petak 20. listopada obilježili Svjetski dan jabuke. Učenici su se veoma obradovali jer su slasno mogli pojesti najzdraviju voćku – jabuku. Naši učenici obožavaju jesti voće, a za to imaju priliku svakodnevno kroz školski obrok u sklopu projekta Shema školskog voća i povrća.

Učitelji su tako među učenicima promicali važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Neke zanimljive činjenice vezane uz jabuku:

U jabuci ima 85 do 90 % vode stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.