COOR Virovitica

Održano predavanje „Liječenje lijekovima psihičkih simptoma kod djece s teškoćama u razvoju“, za roditelje naših učenika!

Aktivnosti   |   M.B.  |  13.04.2018.
Održano predavanje „Liječenje lijekovima psihičkih simptoma kod djece s teškoćama u razvoju“, za roditelje naših učenika!

Završili smo s obilježavanjem tjedna Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu u našem Centru.

Dan ranije, u četvrtak 12. travnja svi su zainteresirani građani tijekom dana, u dogovorenim terminima, mogli sudjelovati u senzomotoričkoj igraonici, u savjetovanju i radu logopeda, edukacijskih rehabilitatora i psihologa.

Danas 13. travnja 2018. obilježili smo roditeljskim sastancima, nakon koji su se svi roditelji skupili u blagovaonici Centra i poslušali predavanje pod nazivom „Liječenje lijekovima psihičkih simptoma kod djece s teškoćama u razvoju“, predavačice dr.sc. Sanee Mihaljević, spec.psihijatrice.

Zanimljivo je bilo poslušati neke činjenice koje se javljaju kod djece s autizmom. Tako na primjer
psihički problemi kod djece i adolescenata s teškoćama u razvoju 3 do 4 puta su češći nego kod djece i adolescenata bez teškoća u razvoju; psihički problemi kod djece i adolescenata s teškoćama u razvoju traju tijekom čitavog života.

Za sada nema lijeka koji bi kod autističnih pacijenata:
-poboljšao socijalne vještine
-poboljšao komunikaciju - logoped
-uklonio motoričke i verbalne stereotipije (pljeskanje, vrtnja, ponavljanje riječi, fraza ili pjesama) – osim ako te stereotipije i ponavljanja nisu dio anksioznog poremećaja- tada terapija za anksioznost

Viša razina asocijalnih ponašanja, nepredvidivih ponašanja i lošiji psihofizički status u djece s autizmom – utječe na narušeno psihofizičko zdravlje roditelja i lošiju kvalitetu odnosa roditelj-dijete.
Što je dijete stabilnije i roditelj će biti stabilniji ( i obrnuto).

Na kraju su predavanja roditelji mogli pitati liječnicu sve što ih je zanimalo vezano za njihovu djecu.